Specialty Coffee van Zjee Café

De koffie van Zjee Café is specialty coffee, maar wat houdt dit precies in? Veel mensen denken dat dit gaat om speciale koffiedrankjes met siroopjes en smaakjes… Dat is het niet! Wanneer je je iets meer verdiept hebt in koffie zal je de term ‘specialty coffee’ gehoord hebben. Specialty coffee is een bekende term in […]

De koffie van Zjee Café is specialty coffee, maar wat houdt dit precies in? Veel mensen denken dat dit gaat om speciale koffiedrankjes met siroopjes en smaakjes… Dat is het niet!

Wanneer je je iets meer verdiept hebt in koffie zal je de term ‘specialty coffee’ gehoord hebben. Specialty coffee is een bekende term in de koffiewereld en staat voor koffiebonen van de allerbeste kwaliteit. De SCA (specialty coffee assosciation) heeft bepaalde richtlijnen opgesteld voor specialty koffie. Om de titel specialty koffie te mogen dragen zal de koffie aan een sterk aromatische smaak moeten voldoen. Deze aromatische smaken worden alleen bereikt met Arabica koffiebonen en komen vaak alleen tot stand in microklimaten. In totaal zijn er 100 miljoen mensen die financieel afhankelijk zijn van de productie van koffie. Net als de totale markt van koffie is specialty coffee groeiende. Steeds meer koffiedrinkers zijn bekend met specialty koffie en zijn bereid extra geld neer te leggen voor koffiebonen van hoge kwaliteit.

Om tot specialty coffee te komen moet iedereen in de productieketen optimaal presteren: de koffieboer, de branderij en de barista. Dit is de reden dat je specialty koffie vaak ‘direct trade’ is. Zo krijgt de boer een eerlijke prijs en heeft de koffiebrander invloed op de smaak. De 11 criteria waar de specialty coffee aan moet voldoen Deze criteria worden wereldwijd erkend, omdat deze opgesteld zijn door SCA (een erkende associatie die de kwaliteit van koffie wereldwijd waarborgt). Tijdens het proeven en beoordelen ( koffieproeverij op hoog niveau) van de koffie worden de 11 criteria beoordeelt:

Fragrance: de geur van de gemalen koffie (fragrance) en de geur van de gemalen koffie nadat het in aanraking is gekomen met heet water (aroma).

Smaak: in dit geval gaat het om de algemene smaak van de koffie (ervaren tussen de eerste indruk en de nasmaak). Nasmaak: de smaak die na het drinken van de koffie in je mond blijft hangen. Hoe lang duurt de nasmaak en hoe intense is deze?

Aciditeit: helderheid van de koffie, wat iets verteld over de zoetigheid van de koffie en het fruitige karakter. Body: hoe voelt de koffie in de mond? Een volle body is vergelijkbaar met melk en een dunne body met water. Balans: hoe is de balans tussen de verschillende smaakeigenschappen? Overheerst een zure of een bittere smaak of zijn ze goed in evenwicht?

Zoetheid: in hoeverre zijn zoete smaken aanwezig? Zoete smaken staan gelijk aan fruitige smaken.

Clean cup: heeft betrekking op de indrukken van de inname tot de nasmaak van de koffie. Uniformiteit: deze criteria heeft betrekking op de consistentie van de koffiesmaak wanneer er meerdere bakjes koffie gezet worden.

Overall: heeft betrekking op de totale beleving die ervaart wordt tijdens het drinken van de koffie.

Defecten: dit heeft betrekking op de negatieve smaken die afbreuk doen op de kwaliteit van de koffie. De ene criteria weegt zwaarder dan de ander.

Uiteindelijk wordt de geproefde koffie beoordeelt op deze 11 criteria en kan het een puntenaantal van 100 behalen. Het proeven noemen we cuppen. Koffie die beoordeelt wordt met 90 tot 94 punten wordt premium specialty coffee genoemd en koffie van 95 tot 100 punten super premium specialty coffee. Zjee Café heeft deze specialty coffee gekozen omdat dit een grote bijdrage levert aan de optimale koffie beleving dat wij als doel hebben voor de klanten van Zjee Café. Zjee Café, de koffie die jouw verhaal vertelt.

Come on In!

Weekdays

08PM -12AM

Weekends

12 PM – 02 AM

Contact

Phone

+(000) 111 222 333

Mail

address@domain.com

Address

543 TN, doula street
NY, New York